brisling

(Sprattus sprattus; eng. sprat, fr. sprat, sv. skarpsill, ty. Sprotte) en op til 20 cm, alm. 10-12 cm, lille sildefisk med kød omtrent som sild. Den kendes fra andre små fisk af sildefamilien på de skarpe, bagudrettede skæl mellem bug- og gatfinne (sml. navnet skarpsild). Brisling fiskes mest i Middelhavet, den atlantiske vestkyst og sæsonvis i Kattegat og Oslofjord. De fleste bruges som andre små sildefisk til fremstiling af fiskemel og -olie. Nogle anvendes til konsum (sml. ansjos, sardin og fx nedlagt med krydderier og lagret 3-12 mdr. (no., sv. ›ansjoser‹, sml. spegesild) el. som konserves i olie el. tomatsauce (no. ›sardiner‹). En ty. specialitet er røget brisling (ty. Kielersprotten, evt. Echte Kielersprotten, for at markere, at der ikke er tale om små sild). Som friske kan brisling tilberedes som sardin. [SØM]