græsk køkken

måltidet indledes med el. erstattes af et udbud af mange småretter (mezedes): risfyldte vinblade (dolmada), taramosalata af saltet fiskerogn, sardel, tzatziki o.m.a. Ragout af ottearmet (oktapódi) el. fyldt tiarmet blæksprutte (kalamári) er måske hovedret. Til dessert kan vi møde de fede og søde baklava, kager af filodej (se filo) med mandler og honning.

Aubergine, citron, feta, fisk, olivenolie, peberfrugt, vilde urter og yoghurt er allestedsnærværende i gr. køkken, som betjener sig af helt enkle tilberedninger. Basisføde er hvedebrød.

I de nordlige egne er kød af får og ged hyppigere end i syden, hvor fisk, krebsdyr og bløddyr er vigtige, mest tilberedt grillstegt, blot ledsaget af citron. Grønsagsretter, salater, gratiner (fx musaka) og pier el. fyldte brød (pitabrød) er mere alm. Disse og mange forretter genfindes næsten identisk i det tyrkiske køkken, et vidnesbyrd om det århundredlange, tvungne fællesskab mellem de to lande. På området drikkevarer adskiller de to køkkener sig dog. Grækerne producerer og drikker vin som daglig måltidsdrik, mens tyrkerne mest drikker alkoholfrit, fx fortyndet, krydret yoghurt. [JFA]