grand hotel

(af fr. grand hôtel ›stort hotel‹) betegnelse for en kategori af virksomheder, som tilbyder logi, bespisning, fest- og mødelokaler i en rummelighed, indretning, møblering og personlig betjening af en standard af pragt og luksus, der kan måle sig med faciliteterne hos en fyrste. Den tekniske revolution fra 1850’erne var forudsætning for disse hoteller. Udviklingen i transport og trafik gjorde det mindre besværligt at rejse og indbød til at drage ud, professionelt og ligefrem som turist. Nye byggematerialer og -teknik gjorde det muligt at bygge og indrette mangeetagers bygninger med hundredvis af hotelværelser, suiter og badeværelser.

Et grand hotel havde fleretages vestibuler med fritløbende paradetrapper og naturligvis elevatorer. Det havde flere restauranter i palæstil med prismelysekroner og imiterede Louis 14.-møbler, ofte med mulighed for levende taffelmusik. Det havde barer, cafeer, kiosker, frisørsaloner, badeafdelinger med svømmebassiner og massagebehandling. Et sådant hotel måtte også have møde-, foredrags- og banketlokaler indrettet i storslået stil. Karakteristisk for grand hotel-virksomhederne var også vrimlen af ansatte til betjening af gæsterne i døgnets 24 timer.

Velstandsudviklingen gjorde det nu muligt for alm. borgere at lade sig forkæle og optræde i brillant selskabelighed i dette fyrstelige regi. Og de benyttede sig af tilbuddet. Mellem 1860 og frem til Første Verdenskrig opstod en strøm af disse store luksushoteller, ikke alene i de egl. storbyer samt kur- og badebyer, men også i mange mindre byer med ambitioner om at gøre sig internationalt kendt. Efter denne krig gik udviklingen af denne type hotel næsten i stå dels pga. landenes anstrengte økonomier dels pga. lønudviklingen i branchen. Enkelte nykonstruktioner afsluttedes trods alt i storbyerne i løbet af trediverne. Efter Anden Verdenskrig ændredes kravene til byhoteller i retning af en mindre pompøs indretning med hovedvægt på komfort og adgang til faciliteter, fx elektroniske medier for forretningsfolk. En del af de store hoteller fra guldalderen har ved ombygninger og moderniseringer dog formået at tilpasse sig de ændrede vilkår.

I Norden har hovedstæderne hver et hotel af typen: i Helsinki Kämp, i Kbh. ›d’Angleterre‹, i Oslo ›Grand‹ og i Stockholm også ›Grand‹. [JFA ]