Grumme, Grete
(1911-97) da. kogebogsforfatter og madskribent. Har skrevet Dansk Mad, Kbh. 1963, som samtidigt udkom på eng. og ty. Jævnsides med løbende bidrag til uge- og månedsblade gennem tiåret udkom i 1966 Græsk Mad (udvidet udg. 1976, sv. 1978) og 1968 Mad for een (udvidet udg. 1968). Mad til mig og mine fra 1986 og erindrings(koge)bogen Eftersmag, Kbh. 1993, afrunder serien af almene bøger.
Disse suppleredes af en række monografier: Lammekød, Kbh. 1975; Kartoffelmad, Kbh. 1978; Æggemad, Kbh. 1982; Gris og grønt, Kbh. 1990 og Ostebogen, Kbh. 1991. Bøgerne bringer opskrifter af gennemprøvet pålidelighed og har påvirket madinteressen i retning af sæson, friskhed af råvarer og naturlighed og lethed i tilberedningerne.
I TV-køkkenet stod Grete Grumme i 1970’erne for en række programmer, som viste sig uforståeligt kontroversielle, bl.a. angrebet af husholdningsforeningerne for ikke at være tilstrækkeligt belærende og sparsommelige. Tildelt Det Danske Gastronomiske Akademis hædersdiplom 1968, indvalgt i Akademiet i 1969, vicepræsident 1974-84, fra 1993 til sin død æresmedlem. [EMB/JFA]
Litt.: Dansk Kvindebiografisk Leksikon, Kbh. 2001.