hejre

fiskehejre, gråhejre (Ardea cinerea) en af de store fugle, som fra middelalderen og frem til tidligt 1800-t., s.m. stork, trane og påfugl, ofte prydede bordet ved adelens og fyrsternes festmåltider. De ældste dokumenterede opskrifter stammer fra kokken Martino fra Como i bogen De honesta Voluptate et Valetudine af Il Platina (1474). Fuglen helsteges med et fyld af løg og hvidløg. I Holland fandt avl sted på basis af indsamlede æg fra vildfugle. Det var ungfuglene, man brugte, når de var flyvefærdige. Hejren er ganske udbredt i Nord- og Vesteuropa, så muligheden for at bruge den er til stede. I Danmark må hejren jages, hvilket mest sker fordi den anretter skader i dambrug. Der nedlægges o. 4.000 fugle om året. Brugen af de meget store fugle som mad er dog gradvist ophørt, antagelig pga. ændringer i publikums smag. Seneste opskrift er fra 1914.