Hurtigkarl, Jan
(f. 1949) da. kok og restauratør. Uddannet kok ved Radisson SAS ›Royal Hotel‹ i Kbh. og ›Hôtel Ritz‹ i Paris. 1972-79 køkkenchef Restaurant ›Gastronomique‹ på Frederiksberg. 1979-87 egen restuarant ›Les étoiles‹ i Kbh., tildelt en Michelin-stjerne. 1989-2007 ›Jan Hurtigkarl & Co‹ i Ålsgårde, hvor staben hvert år rejste ud i verden for i hver sæson at præsentere et personligt og opfindsomt, globalt køkken med en fremmed region som tema (diplom fra Det Danske Gastronomiske Akademi 1999). I 2008 vendte han tilbage til Frederiksberg Have, hvor han s.m. Jacob Mielcke Hansen åbnede restauranten ›Mielcke & Hurtigkarl‹. 1975-80 TV-køkkenet s.m. faderen Roy Hurtigkarl. Tildelt mange priser bl.a. Ejler Jørgensen prisen 1982 og årets kok 1983 (Det danske gastronomiske Akademi). [EMB]