kakao

(eng. cacao, fr. cacao, ty. Kakao) fremstilles af frugterne af et sydam. træ Theobroma cacao, der i dag er udbredt i et bælte 10-20grader nord og syd for ækvator. Træet blev dyrket ca. 1500 f.Kr. Theobroma betyder ›gudernes mad‹, hvorimod kakao kommer fra et indiansk ord kakawatl. Mayaerne dyrkede kakao i deres haver og lavede en bitter skummende drik af den. Kakaoen var imidlertid ukendt i Europa indtil 1500-t., hvor drikken blev populær ved Europas hoffer. Frugten ligner en tyk agurk, den indeholder fem rum med en række mandelstore frø, som smager bittert og sammensnerpende. Før frøene kan bruges, skal de fermenteres og ristes på samme måde som kaffebønner. Det meste af frøene består af nogle fedtholdige kimblade. Ca. 50% består af fedtstof, der kaldes kakaosmør, når det presses ud af frøene, bliver resten det, vi kender som kakao, som bruges til drikkebrug og fremstilling af chokolade. Kakaoen har en let bitter smag på grund af et indhold af stofferne theobromin og coffein, der begge virker opkvikkende, det sidste også kendt fra te og kaffe.

Der findes tre hovedsorter af kakaobønner på markedet criollo, forastero og trinitario. Criollo, der betragtes som den bedste, udgør kun 5% af markedet. [CTP]