ketchup

opr. et østasiatisk produkt ved navn Kê-tsiap, som oversat betyder ›fisk i saltlage‹. Det var briterne der i slutningen af 1700-t. fik smag for saucerne, der var baseret på bl.a. fisk og soja, og som de bragte med sig hjem. Det eng. ord ketchup opstod fra det indonesiske Ke-cap og blev brugt om tykkere saucer fremstillet på sorte sojabønner. I den tidlige fremstilling af ketchup brugte man bl.a. østers, forskellige skaldyr, valnødder, bønner, agurk, tranebær og citron. Også ansjoser var af vigtighed i datidens saucer og blev anvendt i mange sauceudgaver helt frem til starten af 1900-t.

Kecap-saucerne blev anvendt til at skabe forskellige farver og smagsnuancer i retterne, og var baseret på mange forskellige emner heriblandt valnødder, svampe, bananer og som nok det kendteste tomater. Især tomatudgaven blev meget populær i Amerika, og da tomaten var tilgængelig dér, blev denne version hurtigt hver mands eje i køkkenet. De grundlæggende ingredienser i nutidens ketchup er tomater, eddike, sukker, salt, løg, selleri, allehånde, nelliker og kanel.

Tomatketchup fremstilles i mere end 70 lande, og da de alle eksporterer deres produkt, er ketchup nærmest verdenskendt. De to mest kendte brands i Danmark er Beauvais med fr. oprindelse og Heinz fra USA. [MAP]