Lauterbach, Erwin
(f. 1949, Haderslev) da. kok, restauratør og forfatter. Efter en yderst traditionel kokkeuddannelse tog han i 1971 til Paris. Mødet her ved genetableringen af restaurant ›Copenhague‹ med Jørgen Tønnesen, Søren Gericke og Roger Vergé åbnede en ny og anden verden. Det udvikledes 1972-75 i samarbejdet med Jan Hurtigkarl på restaurant ›Gastronomique‹ på Frederiksberg, og som selvstændig i Malmø frem til 1981. Det fr. nouvelle cuisine blev nordisk, herefter praktiseret i restaurant ›Saison‹, 1981-89 på ›Hotel Østerport‹, 1989-92 på ›Skovshoved Hotel‹ og fra 1993 i Hellerup. Lauterbach er som praktiker, analytiker og læremester den centrale skikkelse i den fornyelse af dansk køkken, som tog sin begyndelse i 1980'erne, og som fejrer triumfer i det 21. årh. Har modtaget talrige priser bl.a. 1983 Ejler Jørgensens, diplom fra Det Danske Gastronomiske Akademi, 2006 Champagneprisen og samme år kokkenes kok. Aktiv ved konkurrencer, således i 2004 medinitiativtager til den internationale konkurrence Nordic Challenge, samt medvirken i projekter og i radio og TV. Har skrevet Primeur’s kokbok, 1981 (da. udgave Det gastronomiske år, Kbh. 1982); Vegetarisk Saisonkøkken, Kbh. 1985 (sv. udgave 1986); Grønsager og fisk fra Saison, Kbh. 1987; Rigtig mad, Kbh. 1991; Smukt og enkelt, en gastronomisk kalender, 1991; Kalven, Kbh. 1992 (s.m. Lilian Kaufmann) og Lauterbach og det der smager, Kbh. 2002. [EMB].