Meyer, Claus

(f. 1963, Nykøbing Falster) da. selvlært kok, kulinarisk iværksætter, direktør, adjungeret professor. Uddannet cand.merc. ved Copenhagen Business School. I tiden fra 1989 til nu har Meyer igangsat seks virksomheder: Meyers Køkken (1989), Meyers Madhus (1999), Meyers Kantiner (2000) (tidl. Meyer og Tingstrøm), æble- og frugteddikeproduktion på Lilleø i Storstrømmen (2003), ›Meyers Deli‹ på Gl. Kongevej på Frederiksberg og i Magasin, Kgs. Nytorv – spisested, kaffebar, kolonialvarer og take away, Meyerfood. Denne inderkreds af foretagender, Meyer Gruppen, beskæftiger ca. 300 ansatte.

I en ydre kreds befinder sig: Chokolade Compagniet (1995 s.m. Søren Sylvest), Estate Coffee (1996) med udsalg på Gl. Kongevej fra 2000 og med eget risteri fra 2004, Copenhagen Roasters. S.m. Mette Martinussen drev Meyer et teater- og spisested i den nedlagte sojakagefabrik – ›Ester & Soja‹ (1998). I 2003 dannedes gourmetrestauranten ›noma‹ s.m. Rene Redzepi (to stjerner i Guide Michelin, valgt som verdens 10. bedste restaurant i Restaurant Magazine 2008), ›Hotel Sakskøbing‹ erhvervedes 2006 s.m. Carl Jones og Erwin Lauterbach.

Meyer var 1991-99 huskok i DR1 med TV-serieprogrammer om madlavning – gjorde 2007 comeback med TV-serien »Mad i Norden. Smag på Danmark med Meyer«; engelsksproget udgave »New Scandinavian Cooking«. I perioden 1991-99 var Meyer formand for den da. afdeling af foreningen Eurotoques, medstifter af Chokoladeselskabet 1992, samme år optaget i Det Danske Gastronomiske Akademi. I 1995 tog han initiativ til ›Kaffeselskabet‹. Blev i jan. 2006 udnævnt til adjungeret professor ved den daværende Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole, KVL (nu Biovidenskabeligt fakultet ved Københavns Universitet, LIFE). Igennem årene har Claus Meyer modtaget et stort antal priser og præmier, været medlem af betydningsfulde udvalg, organiseret studiekredse, konferencer og »folkekøkken«-arrangementer og været aktiv debattør i emnerne mad og kogekunst. [JFA ]