nudel
(eng. noodle, fr. nouille, ty. Nudel) i Europa betegnelsen for bånd- el. pladeformet pasta i forskellige mål indeholdende æg i dejen. Bruges friske el. tørrede.
Betegnelsen nudel bruges endv. om de mange former for pasta, som er vigtig basisføde i østasiatiske køkkener. Kun få typer indeholder æg, fx kin. ægnudler, der kommer i handelen som blokke el. små reder; de er fremstillet med hvedemel. Kanton-nudler er en variant, som bliver al dente blot ved påhældning af kogende vand. Jap. hvedemelsnudel er tynde somen el. tykke, firkantede udon, som handles kogte. Soba fremstilles af boghvede- og hvedemel.
De typiske glasnudler, el. cellofan-nudler, fremstilles af mel fra mungbønne. De er glasklare efter kogning og har lav tilbøjelighed til at klistre sammen. En jap. form, saifun, fremstilles af kartoffelstivelse. Risnudler forekommer trådtynde el. i bændler; de er skrøbelige og brydes ofte i stykker. Se også knödel. [JKJ]