paprika
(eng. paprika, red pepper, fr. piment doux, ty. Paprika) pulveriseret, tørret frugtkød af peberfrugt (Capsicum frutescens), især milde typer. Mildhed opnås ved før tørring at fjerne frø, frøstol og indre membraner, der fortrinsvis indeholder det skarptsmagende stof capsaicin, el. ved at lade frugterne blive overmodne. Den røde farve skyldes et carotenoid, capsanthin. Paprika er et uundværligt krydderi i ungarsk køkken og indgår i mange centraleuropæiske gryderetter. Spanien har sin egen paprika pimentón, der laves af nogle mindre, runde frugter. Spanien er også kendt for sin røgede paprika. Den lille baskiske by Espelette laver sin egen fremragende paprika, som sælges under navnet piemente de Espelette og har sin egen appellation d’origine contrôlée. I handelen forekommer adskillige varianter: rosen-paprika findes i den skarpe ende af spektret, edelsüss i midten med delikatessepaprika som den mildeste. [CTP]