pastinak

(Pastinaca sativa; eng. parsnip, fr. panais, ty. Pastinake). Pastinakken er en skærmplante, der vokser vildt i Europa. Den blev forædlet og dyrket i Romerriget, og det vides, at den blev dyrket i Tyskland og England i middelalderen. I Danmark omtales den fra midten af 1600-t. Pastinak-rodens sødlige, krydrede smag gør den lidt vanskelig at arbejde med. Den mikser godt med saltede råvarer, og den blev brugt til klipfisk. Havde en vis udbredelse i Nord- og Centraleuropa i 1700-t., hvorefter den gik af brug. I Frankrig har den aldrig spillet nogen stor rolle, og i Italien anvendes den alene til opfodring af de svin, hvis skinker ender som proscuitto. I da. kogebøger optræder pastinakken først fra slutningen af 1700-t., hvor den nævnes som garniture på linje med andre rødder som gulerødder, persillerødder m.fl. Som suppeurt er den derimod ikke nær så meget brugt som persillerod. Fra beg. af det 20. årh. bruges den til kraftige supper som gule ærter, men ellers ikke. Med Det nye Køkken i 1980'erne og dets fokusering på rodfrugter opstod der en vis interesse også for pastinak. [EMB]