peberrod

(Armoracia rusticana; eng. horseradish, fr. raifort, ty. Meerettich, Kren). Peberrod vokser vildt i Nord- og Østeuropa, og den har sandsynligvis været brugt lige så længe, der har levet mennesker her. Fra gl. tid vidste man, at peberroden kunne bruges mod skørbug, ligesom dens desinficerende virkning var velkendt. Som krydderi bruges peberrod i de nordiske lande, i Nordtyskland, i Rusland og Polen og i det herfra afledte jødiske køkken. Også englænderne ynder peberroden især som ingrediens i færdige saucer. I Frankrig bruges peberroden i Alsace, ellers møder man den så godt som aldrig. I de da. kogebøger er der helt tilbage fra 1600-t. mange opskrifter med peberrod, og en fremtrædende plads fik den i det borgerlige da. køkken, som havde sin glansperiode ca. 1860-1910, bl.a. til varme og kolde saucer og til smørrebrød. I Det nye da. Køkken fra 1980'erne og det nordiske køkken fra beg. af det 21. årh. har peberrod fået en naturlig plads. Forhandles som hele rødder samt revet el. hakket, tilsat eddike og i lufttæt emballage. Se også wasabi. [EMB]