Platina, il

Bartolomeo Sacchi, kaldet il Platina (1421-81), ital. humanist og Vatikan-bibliotekar, udgav i 1474 i Venedig De honesta Voluptate ac Valetudine (›Om den ærbare og sunde vellyst‹), som filosoferer over livets og fødens goder, men samtidig formaner til sund levevis. Midt i bogen sker et stilbrud, idet de senere kapitler er en regulær kogebog omfattende 250 opskrifter. Denne del er formentlig en oversættelse fra et skrift af maestro Martino fra Como, affattet på toskansk. Nyt i dette senmiddelalderlige skrift er bl.a. ideerne om, at maden skal være delikat snarere end rigelig, at indlede måltidet med frisk frugt og den tidligste omtale af gnocchi og ravioli. Martino var kok hos patriarken af Aquileia, kardinal Trevisan, ansvarlig for de pavelige fester fra 1440. Honesta Voluptate udkom i 30 oplag i løbet af 100 år og er oversat til eng., fr. og ty. [JFA]