rapsolie
er en vegetabilsk, ikke tørrende olie vundet ved kold- og varmpresning af frøene af rapsplanten med efterfølgende raffinering med syre og vand. Efter at det ved forædling (i Canada især) er lykkedes at fremavle en raps, som stort set er fri for de ildesmagende og giftige stoffer erucasyre og forskellige glucosinolater, er vejen åbnet for en produktion af en koldpresset »jomfrurapsolie« med en kulinarisk og ernæringsmæssig gunstig olieprofil: mættede fedtsyrer 7%, monoumættede 60%, polyumættede 30%. Til sammenligning har olivenolie 15% mættede, 80% monoumættede og 3% polyumættede.
Rapsolie er Europas vigtigste vegetabilske olie. Størstedelen anvendes til fødevarer og kemisk-tekniske produkter. Den erucasyrefrie variant af raps er patenteret og går under navnet Canola (canadian oilseed low acid). I Nordamerika sælges rapsolie mest under denne betegnelse. [JFA]