sødemidler

når man taler om sødemidler, tænker man normalt på sødemidler, der ikke er kulhydrater – man taler ofte om kunstige sødemidler. Man kan ønske at undgå at søde fødevarer med et kulhydrat af kaloriemæssige el. helbredsmæssige grunde (diabetes). Foruden saccharin er de mest anvendte sødemidler cyclamat, der er ca. 30 gange så sødt som sukker, og aspartam, der er 2-300 gange så sødt som rørsukker. Det anvendes ofte under navnet NutraSweet til sødning af læskedrikke. Det nedbrydes i organismen til phenylalanin, som er skadelig for børn med phenylketonuri. Endvidere sucralose, der fremstilles ved chlorering af rørsukker, som er 5-600 gange så sødt som rørsukker. Et nyt skud på stammen af sødemidler er ekstrakt af den sydam. plante Stevia rebaudiana, som tilhører astersfamilien. Det er et udbredt sødemiddel i Japan, men ikke tilladt som tilsætningsstof i USA og Europa. Smagen sætter sent ind og varer længe. Sødemidler betragtes som tilsætningsstoffer, og deres brug reguleres derfor via positivlisten (se E-numre). [CTP]