smelte

(Osmeridae) en familie (7 slægter, 13 arter) af små (i reglen under 20 cm) anadrome laksefisk udbredt i kystnære og ferske vande på den nordlige halvkugle. Den europæiske smelt (Osmerus eperlanus; eng. smelt, fr. éperlan, ty. Stint) spillede før i tiden en betydelig rolle som spisefisk navnlig i det nordty. område, hvor den forekom i floderne i kolossale stimer. Fiskeriet blev ødelagt af forureningen, men er nu i takt med den forbedrede vandrensning så småt ved at komme i gang igen. Den opdrættes desuden i stor stil i Nordtyskland og Benelux for at bruges som foder til akvarie- og terrariedyr.

Smelt har som dens slægtning lodde en påfaldende lugt som af friske agurker. Den tilberedes ved, at man rykker hovedet af den, vender den i (rug)mel og steger den i smør el. friture. Den spises traditionelt hel med fingrene. Benene er bløde og kan sagtens spises med. [SØM]