Wretman, Tore

(1916-2003) sv. kok, restauratør og forfatter, kgl. hovtraktör 1963, æresdoktor 1986. Uddannet ved hotel ›Continental‹, Stockholm. Videreuddannet i Frankrig, Storbritannien og USA. Opbyggede i Stockholm en gruppe restauranter på højt niveau fra 1940’erne: ›Riche‹, ›Operakällaren‹, ›Stallmästeregården‹. Har skrevet et antal bøger bl.a. Svensk Husmanskost, 1966, Mat & minnen, 1987, Om den ärbara vällusten, 1988. Menu fra 1958 er udkommet i da. oversættelse (u.å.).

Wretman har haft afgørende indflydelse på sv. køkkenkultur og på restaurantfagets kvalitetsbevidsthed. Bemærkelsesværdig er endvidere hans utrættelige indsats for bevaring af retter fra den traditionelle dagligmad, husmandskosten. Wretman var i mange år ständig sekreterare i Gastronomiska Akademien. [JFA]