aroma
(gr. aroma ›vellugt‹ el. ›vellugtende krydderi‹). Det kan være svært at skelne aromastoffer fra duft- og smagsstoffer, da alle giver en kompleks oplevelse, der involverer både smags- og lugtesansen. Somme tider defineres aroma som et samlet udtryk for smag og lugt, som på eng. dækkes af et enkelt ord flavour. Mere snævert kan man definere aromastoffer som flygtige lavmolekylære stoffer, der registreres af receptorer i næsen. Som oftest taler man kun om aroma i forbindelse med noget, der kan spises el. drikkes, men det bruges også somme tider i forbindelse med fx parfume. Aromaen af fx en frugt er en kompleks oplevelse, der oftest involverer flere hundrede aromastoffer, hvoraf enkelte dominerer; men de er alle nødvendige for at give den fuldstændige oplevelse, det er derfor umuligt at lave kunstige vellignende aromaefterligninger, essenser af nogle få komponenter. Sådanne kunstige aromatilsætningsstoffer kan opdeles i naturlige aromastoffer, der er udvundet af planter, og naturidentiske tilsætningsstoffer, der kemisk er identiske med de naturlige, men fremstillet syntetisk. Aromastoffer kan tilhøre et bredt spektrum af flygtige kemiske forbindelser som estre, terpener, aldehyder, ketoner og alkoholer. [CTP]