bælgfrugter
frø af bælgplanter som bønner, ærter, vikker, linser og kikærter. Bælgplanterne hører til de første afgrøder, mennesker har dyrket. De er næringsrige, og de tørrede frø kan opbevares i lang tid. Bælgplanter dyrkes over hele jorden, og hvor de i Europa har været i tilbagegang i takt med velstandsstigningen, så er de af vital betydning i Asien og Afrika. Vegetarer har altid anvendt mange bælgfrugter. Flere forskellige tendenser øgede i slutningen af det 20. årh. udbuddet af bælgfrugter på det da. marked, nævnes kan interessen for helsekost, moden med mellemøstlig og asiatisk kogekunst samt den am. indflydelse. Retter som den am. chili con carne og den mellemøstlige falafel er blevet del af en da. hverdag. I Danmark er der mere end tusind års tradition for at spise tørrede ærter. I ældre tid var der flere forskellige slags. Blandt dem de store grå ærter, som blev spist hele, og så de gule, der – som i dag – puréres. I dag anvendes tørrede ærter fortrinsvis i Danmark og i Nordtyskland. I Sverige har tørrede favabønner, de såkaldte bondbönor, en tilsvarende rolle, mens det i det øvrige Europa er bønner af Phaseolus-familien, som er vigtigst. [EMB]