Davidson, Alan Eaton

(1924-2003) britisk diplomat og skribent, især om mad og gastronomi. Især kendt som redaktør og bidragyder til den 900 siders encyklopædi The Oxford Companion to Food (1999).

Ved Queen’s College Oxford erhvervede han to førstekarakterer i græsk og latin, var derefter i flåden under Første Verdenskrig. Fra 1948 til 1975 var Davidson ansat i britisk udenrigstjeneste med adskillige udstationeringer, bl.a. i Washington, Tunesien og senest som ambassadør i Laos til 1975. Mens han var i Tunesien skrev han, på opfordring af sin hustru, Seafood of Tunisia and the Central Mediterranean s.m. italieneren Giorgio Bini, datidens største kender af Middelhavets fiskearter. Originalen udkom hektograferet. Via Elisabeth David havnede et eksemplar hos Penguin Books, som udgav den i 1972 under navnet Mediteranean Seafood. Syv år senere udkom Seafood of South East Asia og North Atlantic Seafood.

Ligeledes i 1979 udgav Davidson på eget forlag, Prospect Books, tidsskriftet Petits Propos Culinaires, med stort og småt inden for culinaria, ›det som angår køkkenet‹, som han redigerede i 25 år. Han grundlagde og organiserede endv. ›Oxford Symposion on Food & Cookery‹ og indgik 1978 aftale med Oxford University Press om storværket Oxford Companion to Food, som i 3-spaltet format udkom med 884 sider i 1999 efter 21 års skrivearbejde. Skønsvist er mere end 80% af teksten forfattet af Davidson selv. En 2. udgave udkom 2006, redigeret af Tom Jaine.

I de 21 år og indtil sin død fortsatte Davidson med at skrive og udgive andre bøger – det blev til i alt 16 værker. Overraskende er det måske, at han ikke kunne udstå »gastronomers og gourmeters fordrukne sludder« – ordet gastronomi forekommer ikke i Companion – og han foragtede Brillat-Savarins »rigdom på teorier om de simpleste fænomener som sult, mæthed og behag«. [JFA]