Fakstorp, Jørgen
(f. 1923) da. gastronom. Uddannet cand.polyt. (kemi) i 1946. Forskeruddannelse i Danmark, Finland og USA. Lægemiddelkemiker. 1955-70, adm. direktør i Pharmacia A/S. Fra 1960 koncerndirektør for forskning og udvikling i Pharmacia-gruppen, Uppsala. Opfinder af lægemidler. I en periode på 26 år fra 1962 var Fakstorp kulinarisk rådgiver for restauratør Jørgen Tønnesen i forbindelse med hans mange restaurantvirksomheder: Kong Frederik, Søllerød Kro, Copenhague (Paris), The Plaza.
Fra 1967 medlem af Det Danske Gastronomiske Akademi, æresmedlem fra 2004. Redaktør af Gastronomisk Leksikon, 1998, fagkonsulent og skribent om kogekunst og måltidskultur ved Den store danske encyklopædi, Kbh. 1994-2001. Blandede skrifter om gastronomiske emner: »Om køkkenets kulturkredse« i Det Gastronomiske Akademis kalender, 1967; Saucernes Taksonomi, 1987; kapitler om de nordiske lande i den ty. antologi Culinaria, Europäische Spezialiteten, Köln 1995; Fiskenavne, et ellevesproget glosarium i tabelform, 3. udg. 2006. Restaurantanmeldelser i dagbladet Børsen 1986-92. [CTP]