fasan

(Phasianus colchicus; eng. pheasant, fr. faisan, ty. Fasan) hønen er federe end hanen og er at foretrække. Jagtæsonen på haner 1/10-15/1, høner 16/10-31/12. Vilde fasaner er en sjældenhed i Danmark. Hovedparten er opdrættede fasaner, som udsættes få uger før jagten, og som naturligvis smager af det foder, de er blevet budt. Fasaner er tørre og lyse i brystkødet, barderes ofte. Lårene er mørke og mere saftige, men fulde af sener som fjernes med en tang før tilberedningen. De enkelte kødstykker tilberedes gerne hver for sig, fx en ragout af lår, serveret med brystet stegt på panden. Fasaner købes oftest flået, selvom de er blandt det fuglevildt som er lettest af plukke. Skindet bør blive på, da det giver smag og holder på det sparsomme fedt. Som med andet vildt er unge fugle bedst, gamle dyr tillaves dog glimrende i ragout. Fasaner bør hænge, gerne fem dage, afhængigt af vejrliget.