irsk køkken

Irland betragtes til dels som et landbrugsland, og mange af deres levnedsmidler har stadig original irsk oprindelse, og meget få fødevarer importeres. Køkkenet bærer præg af kraftig husmandskost, enkle kødretter, supper, fiskeretter og kogte grønsager, fx kartofler, gulerødder, majroer og pastinakker. Køkkenet er dog med årene blevet lettere og mere raffineret.

Kartoflen har haft den helt store betydning for irerne. Stor fattigdom i landområderne ledte til total afhængighed af kartoflen. Man dyrkede sorter der ydede meget, og som kunne mætte mange munde, men det var samtidig sårbare sorter, der ikke kunne modstå selv svage angreb fra naturen. Da pesten udbrød i Irland 1845-49 havde det store og forfærdelige konsekvenser. Irland mistede 20% af sin befolkning som døde, og 20% som udvandrere især til USA over en knap tiårs periode.

Morgenmaden er et solidt måltid, Ulster fry, der kan bestå af havregryn el. havregrød, grillede krydrede pølser, blodpølse, stegt, røget flæsk, Sodabread (brød med kærnemælk og bagepulver), et par skiver tomat, spejlæg og stegt kartoffelkage el. Boxty (revet rå kartoffel blandet med kartoffelmos, mel, bagepulver, kærnemælk og æg der steges på panden). Der blev for få år tilbage serveret varm mad til frokost og et lettere måltid om aftenen, men det har ændret sig mange steder. Sodabread er meget alm., da tilsætning af bagepulver som hævemiddel i brød er meget mere udpræget i Irland end vores tilsætning af bagergær.

Da Irland er omkranset af hav og har et stort antal søer, ses fisk som torsk, kuller, makrel, ål, ørred, laks – gerne røget laks – tunge og pighvar ofte på kortet. Østers var tidl. en hvermands spise og blev brugt som garniture og som stuffings i fiskeretter, nu serveres de rå med den berømte Pint of Guinness (mørkt irsk øl af stout-typen).

En irsk forret er ofte suppe, en grønsagssuppe blendet med fløde el. blot bouillon, klassisk Fish Chowder med magre fisketyper og brødkrumme, muslingesuppe el. Muttonbroth (en suppe af byg, bedekød, grønsager og bouquet garni). Den nok mest kendte ret Irish stew (på irsk Stobhach Gaelach) laves på lamme- el. bedekød, kål, løg og kartofler. Kidney Pie, varm tærte af oksekød, nyre, kartofler og krydderier ses både til frokost og aften.

Bondeostene har bevaret deres popularitet, og typer som Cashel Blue, St. Killian, Carrigaline og Durrus ses langt uden for den irske grænse. Fruit cake (en fast sandkage med syltede frugter og en meget lang holdbarhed, overhældes i god tid inden servering med Whisky) el. Porter cake med tørrede frugter og Guinness kan serveres ved slutningen af et måltid.

I 1600- og 1700-t. købte velhavende englændere et stort antal godser og store landarealer i Irland. I starten stræbte de nye bosættere efter at være små eksemplariske kolonier, men senere udviklede det sig mere aggressivt og bød på massive konfiskationer af jord fra irske jordejere. Med englænderne fulgte et britisk køkken med dets internationale præg, men dette har kun sat sig meget svage spor i den irske mad- og måltidskultur. [MAP]