israelsk køkken
er overvejende præget af den jødiske trosretning, da over 76% af landets indbyggere er jøder, derefter kommer muslimer og kristne. Man kan groft dele det israelske køkken i to, det køkken der stammer fra jødiske immigranter fra Vest- og Østeuropa, og det køkken der stammer fra jødiske immigranter fra mellemøstlandene. Den jødiske bibel, Toraen, beskriver hvad der er forbudt og tilladt at spise, og hvordan det skal tilberedes. Mange følger stadig kosher-reglerne, men graden afhænger af hvor ortodoks man lever. Alle lever dog efter reglen om at svinekød og skaldyr er forbudt, og at kød og mejeriprodukter ikke må serveres sammen. Ved slagtning skal blodet løbe fra dyret, da det anses for livet i kødet. Det er tilladt for jøder at anvende alkohol i mad og drikke alkohol, men vin og spiritus der er gæret/brændt på druer skal mærkes kosher, og for at være kosher skal druerne høstes og forarbejdes under autoriseret opsyn. Det samme gælder for øl.
Enhver Sabbat el. helligdag starter med en velsignelse over to skiver af Challah (se jødisk køkken), et sødt brød lavet på store mængder af æg, smør, mælk, mel, sukker el. honning. Hanukkah byder på mange stegte retter for at hylde den olie, der brændte i menorahstagen i otte dage i stedet for én, bl.a. Latkes, stegte kartoffelpandekager med æg, og frugtfyldte doughnuts.
Passover byder på Matzo, der er uhævede, flade brød lavet udelukkende af mel og vand.
Shavuot er Toraens fest, og da Toraens ord er søde som honning, hyldes festen med mælke- og honningprodukter. Der serveres bl.a. yoghurt, baklava, og ostepandekagerne Blintzes.
Ved det jødiske nytår spiser man æbler dyppet i honning, for bl.a. at ønske at det nye år må blive sødt. Gefilte fish er en meget traditionel ret hvortil man anvender ferskvandsfisk som karpe el. sandart. Rygbenet fjernes og kødet fjernes forsigtig fra skindet uden at dette ødelægges. Kødet hakkes og blandes med æg, løg og mel og kommes tilbage i skindet og formes igen som en fisk. Den fyldte fisk pocheres med gulerødder og løg, og når den er færdig serveres den i skiver. Fiskefarsen kan også formes som fiskefrikadeller og pocheres.
Det mellemøstlige køkken er meget præget af krydderier og urter, og er ikke i så høj grad et sødt køkken. Det kombinerer traditionelle retter med mere moderne retter, og præges meget af de nationalretter man bragte med fra sit tidl. hjemland. Man ser derfor inspiration i retterne fra både middelhavskøkkenet og Mellemøstens køkken. Derfor bliver retter som falafel, der er en stegt vegetarisk kugle lavet af blendede kikærter og krydderier, anset for at være en nationalret i Israel, og som i nabolandene er couscous, hummus og shawarma også populære retter. Israel er kendt for sine mange friske frugter og grønsager, og i de mange israelske Kibbutzer dyrkes der citrusfrugter, hvor bl.a. mærket Jaffa er verdenskendt. Kosher-restauranter, der overholder regler og love fra Toraen, ligger side om side med non-kosher-restauranter, der opfylder og byder på muslimske og kristne indbyggers madtraditioner og specialiteter. [MAP]