jordbær

(Fragaria; eng. strawberry, fr. fraise, ty. Erdbeere). Jordbær er vildtvoksende i det meste af Europa og altså også i Danmark. Man må gå ud fra, at vore forfædre siden tidernes morgen har nydt denne søde og velduftende delikatesse. Forædling begyndte i 1700-t., og en vigtig fornyelse var de am. typer. De første var de virginske jordbær (Fragaria virginiana), med storfrugtede, let syrlige bær. I 1800-t.s anden halvdel krydsedes de virginske bær med Chile-jordbærret (Fragaria chiloënsis), og resultatet blev stammoderen til de storfrugtede – de såkaldte am. – jordbær, som har været så godt som eneherskende siden 1800-t.s anden halvdel. Af da. sorter kan nævnes dessertbærret J.A. Dybdahl, der blev præsenteret i 1909, Abundance, der frem til 1950'erne var det vigtigste syltebær, hvor det blev afløst af Senga Sengana, lanceret i 1952, samt det tidlige dessertbær Zephyr, der kom på markedet i 1965. Dybfrosten og detailhandelens omlægning til supermarkeder har krævet mere robuste sorter, og hensynet til spisekvaliteten er nedtonet. Det gælder således det tidlige Honeoye og det udbredte Elsanta, der begge mangler sødme og smag. Bedre nye sorter er Polka, der kan minde om Senga Sengana, Korona og det sene Dania. Jordbær er markedets vigtigste bær overhovedet. Der importeres jordbær det meste af året, og jordbær anvendes friske, dybfrosne el. syltede i utallige sammenhænge. [EMB]