kaviar
betegnelse på rognprodukter fra andre fisk end støre (se caviar). Siden 1960'erne, og i stigende grad i takt med at prisen på caviar er eksploderet, er der som kaviar markedsført saltet og præserveret (undertiden farvet) rogn fra mange fiskearter.
Nogle af dem har gl. hævd og selvstændig kulinarisk kvalitet, fx fr. boutargue, jap. karasumi (af rogn fra mulle), russ. ikra (af rogn fra laksefisk, specielt fra keta), sv. löjrom (af rogn fra heltling), sv./fi. sikrom (af rogn fra helt el. af rogn fra knude) samt jap. tobikko (af rogn af flyvefisk), jap. uni (›æg‹) (kønsorganer) fra søpindsvin) og jap. konovata (tørrede æg fra søpølser (Holothuroidea). Andet, som rogn fra stenbider, blev opr. markedsført sortfarvet som kaviarerstatning, men har fået en pæn plads i da. madlavning. Renset og saltet rogn fra regnbueørred udbydes undertiden som »laksekaviar«, men æggene er mindre og hårdere end i rogn fra keta og fra laks. [SØM]