knurhaner
(Triglidae) 114 arter i otte familier, har fået sit navn fordi den undertiden frembringer hørlige lyde, når den hales op. Kødet er hvidt, fast, middelfedt, med tendens til at blive tørt, hvis det overkoges. Bedst som stegt på skindet. Små arter og eksemplarer bedst egnet til suppe, fx bouillabaisse.
Den største og bedste i europæiske farvande er rød knurhane (Trigla lucerna; eng. tub gurnard, fr. grondin perlon, ty. roter Knurrhahn), der kan blive op til 75 cm lang med en vægt på 6 kg. Den kendes på sine lange brystfinner, der når fisken er frisk er røde med blå og grønne pletter. Næststørst og -bedst er langpigget knurhane (Trigla lyra; eng. piper gurnard, fr. grondin lyre, ty. Pfeifen-Knurrhahn), der kan blive op til 50 cm, men den ses kun som sjælden gæst i da. farvande. Mere alm. her er grå knurhane (Eutrigla gurnardus; eng. grey gurnard, fr. grondin gris, ty. grauer Knurrhahn). Længde op til 40 cm; vægt 1,2 kg. Den er mere værdsat i det atlantiske område end i Midelhavsområdet. [SØM]