majs

(Zea mays; eng. maize, corn, fr. maïs, ty. Mais) en af verdens vigtigste kornsorter jf. den amerikanske betegnelse, der slet og ret er corn. Den stammer fra Mellemamerika, men var kendt over det meste af det am. kontinent allerede før europæernes ankomst i 1500-t. Med Columbus kom majsen til Europa og fik især betydning i Sydvestfrankrig, Spanien, Norditalien samt på Balkan. Dyrket til modenheden giver majs forskellige typer mel, der kan bruges til bagning, grød og jævning. De europæiske indvandrere i Amerika lærte forskellige brød- og grødformer at kende af indianerne, og kolonisterne udviklede efterhånden deres egne fx corn bread og johnycakes. Europæiske eksempler er Norditaliens majsgrød, polenta, og Languedocs millas. Fra det mexicanske køkken, der i 1980'erne blev lidt af et hit i Danmark, kommer de tynde, uhævede majsbrød, tortillas.

Majs blev vigtig i den omfattende industri af morgenmads-cereals (se morgencerealier), som udvikledes i USA fra o. 1900. Størst udbredelse fik cornflakes, udvalsede, ristede majsflager, udviklet i det første årti af 1900-t. De blev først udbredt i Danmark efter Anden Verdenskrig. Et andet majsprodukt, der kom til Europa med amerikaniseringsbølgen i 1950'erne, er popcorn. Det er majskorn, der varmes op med lidt fedtstof, indtil kimbladene eksploderer og majsen omdannes til de velkendte sprøde snacks, som indtages i store mængder s.m. coca cola.

Det meste majs i verden er fodermajs, der dels anvendes til dyrefoder, dels bruges i industrien. Majsmel indgår således i mange færdigvarer såsom bagepulver og hurtigdeje til fx pandekager. Majsstivelse sælges under navne som Maizenaâ, og det er basis i de mange buddingpulvere, som kom på markedet i årene o. 1900. Friske, umodne majskolber hedder på amerikansk sweetcorn, på da. sukkermajs. De spises som en grønsag, kogte el. grillede, ledsaget af koldt smør. Sukkermajsen anvendes også rå, fx i salater, og da de am. salatborde i slutningen af 1970'erne nåede Danmark, blev majskorn standardvare enten på dåse el. frossen. Seneste skud på majsstammen er babymajs, som vandt stor popularitet i 1980'erne. De fås på dåse el. friske, importeret fra bl.a. Thailand. [EMB]