McGee, Harold
(f. 1952) am. litterat, forfatter. B.Sci. i litteratur 1973 fra California Institute of Technology, Ph.D litteratur (Keats and the Progress of Taste) ved Yale University, underviser her og ved Yales forfatterskole. I 1984 udgav han, efter adskillige års arbejde, bogen On Food and Cooking. The Science and Lore of the Kitchen, New York (Scribner). Dette værk på 652 sider blev skelsættende. Det blev det ved at give videnskabeligt baserede forklaringer på køkkenets fænomener præsenteret i et elegant og letflydende sprog, i en anekdotisk fremstilling. Beundres må også McGees evne til at forklare nok så komplicerede fysiske og kemiske forhold uden egen naturvidenskabelig uddannelse. Ingen har så systematisk som McGee gjort op med etableret praksis, hvis grundlag i virkeligheden var fantasi. Herved har han gjort det muligt for bogens læsere at blive dygtigere kokke – amatører såvel som professionelle. Bogen udløste ledende artikler i de store internationale magasiner, og McGee hædredes med den respekterede britiske André Simon Award. I 1990 udkom en noget mindre men mere personlig bog The Curious Cook, New York og London (HarperCollins) og i 2004 en stærkt revideret 2. udgave af Food and Cooking efter tyve års revisionsarbejde. McGee er desuden aktiv som foredragsholder, eksperimentalforelæser, og med møde- og konsulentvirksomhed. [JFA]