oliefisk

smørmakrel (Ruvettus pretiosus; eng. oilfish, fr. escolier, rouvet, ty. Ölfisch) en 80-300 cm lang art slangemakrel, hvis velsmagende kød egner sig særdeles godt til at grille, men som har et 18-21% stort indhold af en olieagtig voksester (gempylotoxin), der ikke kan fordøjes som anden olie. Den kan give keriorrhoea med symptomerne: mave-tarm besvær, olieagtig, orangefarvet diarré, voldsom tarmluft, opkastning, brækning, krampe og hovedpine, hvis den indtages i større mængder. Oliefisk må ikke indføres i Japan og Italien, i Australien må den ikke sælges til menneskeføde og det ty. Bundesinstitut für Risikobewertung tilråder forsigtighed ved anvendelsen. Da oliefisk er væsentligt billigere end andre fisk af tilsvarende størrelse og smagskvalitet, er der forekommet tilfælde, hvor den er blevet solgt som smørfisk og har givet årsag til de ovennævnte ubehagelige symptomer. Det uheldigt valgte da. handelsnavn »smørmakrel« har måske også ledet nogle fiskehandlere i fristelse. [SØM]