Pedersen, Jan

(f. 1950) da. kok og restauratør. Udlært restaurant ›Nimb‹ 1970. Mødet året efter med Søren Gerickes kogekunst på ›Plaza‹ åbnede hans øjne for nouvelle cuisine, og han blev en af pionererne i udvikling af det fr.-da. køkken. 1970-76 køkkenchef på ›Rørvig Færgekro‹, 1976-90 på Simon Spies’ hotel ›Richmond‹ i Kbh., hvor restauranten fik navnet ›La Cocotte‹; den fik i 1984 en Michelin-stjerne. Konceptudvikler for Scanticon kongrescentre. 1992-95 ›Mikkelgaard‹ i Rungsted, derefter ›Søllerød Kro‹, og i 1997 overtog han ›Elverdamskroen‹ i Tølløse. Skabte i 1987 femretters-menuen i Gabriel Axels filmatisering af Karen Blixens »Babettes gæstebud«. 1989 vandt han førsteprisen for en fiskeret i Bocuse d’Or. Han har modtage en række priser og udmærkelser bl.a. 1977 diplom fra Det Danske Gastronomiske Akademi og 1980 Ejler Jørgensen Prisen. Har skrevet 100 Retter à la Cocotte, Kbh. 1987, Hjemme i mit eget køkken, Kbh. 1990, Fiskekogebogen, Kbh. 1995 og Gæstemad året rundt, Kbh. 1998. [EMB]