pizza

(ital.) pizzaen stammer opr. fra Napoli, hvor man laver runde pizzaer med en ca. 3 mm tynd smidig bund, der er hævet op til 1-2 cm i kanten. Dejen er lavet af mel, salt, vand og gær og bør bages hurtigt i en brændefyret ovn ved meget høj varme, 485 °C i 90 sekunder! Der er et standardsortiment af klassiske pizzaer bl.a.:

Margherita (tomat, mozzarella og basilikum), marinara (tomat, hvidløg, oregano og olivenolie), quatro formaggi (uden tomat og med fire forskellige slags ost), quatro stagioni (pizzaen er inddelt i kvarte, der hver især har forskellige grønsager og evt. skinke, der repræsenterer de forskellige årstider).

Pizzaen bredte sig sidst i 1800-t. med de ital. emigranter til USA, hvorfra den nu har erobret hele verden, dog i en meget tungere udgave med en tyk svampet bund og meget store mængder fyld på toppen. [ADH]