pommes frites

pomfritter, franske kartofler, kartofler udskårne i forskellige former og størrelser, kogt i ca. 170 °C varm olie el. vegetabilsk fedt, afdryppede og bestrøet med salt. Når de aftørrede kartofler nedsænkes i den varme olie, falder temperaturen til o. 150 °C, ved hvilken temperatur kartoflerne bliver lyst gyldne på ydersiden, men de må være passende fint skårne, for at det indre kan nå at blive ›kogt‹, inden de bliver mørke.

Pommes allumettes, pommes gaufrettes og pommes paille (tændstiktykkelse og finere) opfylder dette, mens de fingertykke bjælker, som traditionelt serveres med bøf (pommes pont-neuf) må friteres to gange. Nid de pommes frites (›rede‹) fremstilles ved at fedtkoge stråtynde strimler fastholdt mellem to sigter.

Briterne betegner pommes frites chips, mens amerikanerne kalder dem french fries. På da. (og am.) betegner chips pommes frites i tynde skiver, briterne kalder denne form crisps. [JFA]