salater

kolde retter, der med undtagelse af frugtsalat alle hører hjemme i det salte køkken. De anvendes som forretter el. mellemretter, som garniture, som selvstændig retter og som pålæg. De enkle salater omfatter salatblade i en dressing fx vinaigretter, sursød tilsmagt fløde, citronsaft og olivenolie, krydret yoghurt el. de mange am. salad sauces. Foruden et omfattende udvalg af salatblade (se salat) anvendes i rå tilstand finthakket kål, løg og frugter som tomat, agurk, frugtpeber, gulerødder, radiser, majs, grønne ærter og bladselleri. Endv. kogte grønsager som rødbeder, kartofler, bønner, knoldselleri m.fl. Sammensatte salater, der udgør et helt måltid, kendes bl.a. fra den fr. salade Niçoise, og med café-kulturen har de mange am. typer som caesarsalat og chefs salad fået en vis udbredelse. Salat er som hovedregel en kold anretning, men undertiden med lune indslag som brødcroutoner, svampe, grillet gedeost m.m. Pålægssalater, hvor mayonnaise el. mayonnaiselignende saucer forbinder grønsager, fisk el. skaldyr, har en fremtrædende plads i da. køkken i form af rejesalat, krabbesalat, hønsesalat, makrelsalat, tunsalat, italiensk salat, æggesalat, skinkesalat, sildesalat og mange flere. [EMB]