sesam

sesamfrø, (eng. sesame seeds, fr. grains de sésame, ty. Sesam-Körner) er frøene af en 50-100 cm høj plante Sesamum indicum, som er udbredt i Indien, nærtstående arter findes i Afrika. Er i dag vidt kultiveret i tropiske områder. Frøene er hvide, ca. 2 mm lange. De findes også i en sort variant, der er udbredt i Det Fjerne Østen. De kan koges som ris, bruges også malet til en pasta, tahini, der bl.a. bruges i den arab. ret hummus. Bruges også som dekoration på fx brød. Frøene er olieholdige og anvendes til fremstilling af sesamolie, der er stærkt umættet og består af 35-50% oliesyre og 35-50% linolsyre samt mindre mængder af palmitinsyre. I Kina og Sydøstasien anvendes en sesamolie, der er fremstillet ved presning af ristede sesamfrø. Den er ravfarvet og har en meget gennemtrængende smag og skal kun anvendes i små mængder. [CTP]