solbær

(Ribes nigrum; eng. blackcurrant, fr. cassis, ty. Schwarze Johannisbeere). Som ribs er solbær et udpræget nordisk bær, men det har dog fået en markant plads længere mod syd, nærmere betegnet i Bourgogne, hvor man siden 1840'erne har fremstillet solbærlikøren crème de cassis. Solbær kom først ind i da. køkken i midten af 1800-t., hvor det fik en central placering i den blandede rødgrød, og i tidens omfattende syltning til saft og syltetøj dels med solbær alene, dels solbær s.m. ribs og hindbær. I 1920'erne blev man opmærksom på solbær som C-vitaminkilde, og efter Anden Verdenskrig blev det moderne – efter am. mønster – at drikke ufortyndet saft, juice, til morgenmad. I 1990'ernes dessertkøkken har solbær fået en fornem placering bl.a. i sorbet og som indslag i de blandede desserter i form af den klassiske frugtsauce – coulis – som nu er genoplivet. [EMB]