sushi

jap. type af mad, som består af kogt, sur-sød-salt sushi-ris (speciel kortkornet ris tilsat risvineddike) kombineret med fx rå el. tilberedt fisk, skaldyr, tang, grønsager, omelet og svampe. Nigiri-zushi er håndformet sushi af små risboller, hvorpå der er lagt stykker af fx rå fisk el. skaldyr (også kaldet edomae-zushi). Maki-zushi er ruller, hvori der udenpå el. indeni (uramaki) er et blad af nori. Hosomaki er tynde ruller, og futomaki er tykke ruller. Gunkan-zushi (›slagskibs-zushi‹) er små både formet af en strimmel nori omkring en risbolle med forskelligt fyld, fx rogn, lagt oven i båden. I chirashi-zushi (›spredt sushi‹) lægges fisk, skaldyr og grønt i en skål oven på et lag sushi-ris. Temaki-zushi er håndrullet sushi, fx som kræmmerhus af et nori-blad. Hako-zushi er kogt og presset, sur ris lagt s.m. skiver af rå fisk og anbragt i en lille trækasse under tryk i omkring et døgn. Temari-zushi er små, håndformede kugler af sushi-ris omviklet med fisk el. shiso-blade. [OGM]