syresild

er marinerede sild fremstillet af syrelapper (se hurtigmodning af sild) i stedet for af spegesild. Syrelapperne afskindes og nedlægges i en marinade fremstillet af vand, eddike, sukker, løg og evt. krydderier.

Sukkersøde »marinerede sild« fremstillet af syrelapper er en da. kulinarisk opfindelse. Den blev udviklet i slutningen af 1960'erne, da den atlantoscandiske sildestamme brød sammen pga. overfiskning, og det blev næsten umuligt at skaffe spegesild. En tyskfødt sildemester i et firma, der hed Marina, udviklede et erstatningsprodukt baseret på syrelapper, der kun lå kort tid – en uge el. mindre – i salt-eddikesyrelagen, inden det blev flyttet til ren saltlage. Resultatet blev en vare med ret fast kød. Produktet blev kaldt »Festsild« – og syresilden var skabt!

90% af de marinerede sild, der nu til dags sælges i Danmark på glas, er syresild. [SØM]