Taillevent, Guillaume Tirel

kaldet Taillevent (ca. 1310-ca. 1395), fr. kok og forfatter. Taillevent virkede som kok og køkkenchef hos flere medlemmer af huset Valois, bl.a. hos kong Karl 5. den Vise og fra 1381 hos Karl 6., som adlede ham. Taillevents værk Le Viandier er den første kogebog i Europa af en identificerbar, professionel forfatter. Den antages samlet før 1380 og cirkulerede i et betydeligt antal skrevne kopier indtil den – kort tid efter bogtrykkerkunstens opståen – blev trykt i en udvidet udg. i 1490. Derefter udkom den i adskillige oplag frem til beg. af 1800-t.

Viandier giver et detaljeret indblik i middelalderens kogekunst ved et fyrstehof. Typisk er de mange animalske råvarer, men få grønsager. Den nævner fuglevildt som hejre, skarv, stork, svane og påfugl og o. 50 arter af fisk, de fleste fra ferskvand, foruden hvalkød, som var tilladt på fastedage. Typisk er også sursøde, stærkt krydrede retter, hyppigt i form af buddinger, fx blanc manger, pier og postejer, tyknet med bagt rasp, mandler og nødder. Retter som kunne spises med fingrene fra de brødskiver, der gjorde det ud for tallerkener. [JFA]