hvede
(Triticum; eng. wheat, fr. blé, ty. Weizen) den kornsort, der produceres i størst mængde og den vigtigste frøafgrøde efter ris. Hvede dyrkes fortrinsvis i tempererede og subtropiske områder i Argentina, Australien, Canada, Indien, Kina, Rusland, Ukraine, USA, Sydeuropa m.fl. Hvede har været dyrket 9.000 år f.Kr. ved det østlige Middelhav. Se emmer, enkorn, spelt, urhvede. Der findes mange moderne hvedetyper. Man skelner mellem vår-, sommer- og vinterhveder og mellem hårde og bløde hvedetyper. Hård hvede, bl.a. durumhvede, har hårde kerner og egner sig især til semulje, bulgur og pasta. Hvedens egnethed til bagning afhænger af hårdheden og indholdet af protein, især proteinet gluten. Am. og canadiske vårhveder er hårde med et højt indhold af gluten og egner sig til bagning af brød, som pga. det høje indhold af gluten får en elastisk krumme. Kager og kiks, der som regel skal være sprøde, bages fortrinsvis af bløde hvedetyper, fx den da. vinterbrødhvede, med et lavere indhold af gluten. Se fuldkornsmel, grahamsmel, hvedekim og sigtemel. [JKJ]