Opslagsord
(f. 1957) da. kok og restauratør. Uddannet kok hos Roy Hurtigkarl og ...
se spansk peber.
sp. saltet og lufttørret skinke fra byen Jabugo i Huelvaprovinsen. Se også jamón ibérico og...
(sp. ›iberisk skinke‹) saltet og lufttørret skinke fra det sorte iberiske svin også kaldet pata negra (sp. ›sort fod‹), cerdo negro...
(sp. ›bjergskinke‹) sp. saltet, lufttørret skinke, som forekommer i utallige kvaliteter afhængigt af svinerace, foder, proces m.m. Se også...
sv. ret, en ›ansjovislåda‹, bestående af ansjoser, kartofler, fløde, løg og evt. smør. Det er omstridt, hvem der er...
er præget af en enestående omsorg for synsindtrykket ved måltidets præsentation og servering, som traditionelt er underlagt strenge regler til...
se loquat.
nashi, kinesisk pære, koreansk pære, æblepære m.m. Frugterne af Pyrus pyrifolia og P. ussuriensis...
(fr. ›gartner‹) blanding af udskårne grønsager: grøn bønne, gulerod, majroe, ært, hyppigt suppleret med blomkålsbuket og hvid bønne....
gul no. skæreost med en mild smag lavet af komælk. Den blev udviklet o. 1850 med schweizisk emmentaler ost som...
(1913-2006) da. forfatter. Uddannet på Birgitte Berg Nielsens husholdningsseminarium. Skrev fra 1945 om mad i Social-Demokraten, 1952-62 i...
(1858-1923) da. kogebogsforfatter. Autodidakt, husbestyrerinde hos skolebestyrer Jørgen C. Melchior (sangeren Lauritz Melchiors far) i en...
de tørrede bælgformede frugter (eng. carob pod, fr. caroube, ty. Hülsenfrucht) af karobtræet (Ceratonia siliqua)...
dybvandshummer (Nephrops norvegicus; eng. Norway lobster, Dublin Bay prawn, fr. langoustine, ty....
(Fragaria; eng. strawberry, fr. fraise, ty. Erdbeere). Jordbær er vildtvoksende i det meste af Europa og altså...
(Arachis hypogaea; eng. peanut, fr. arachide, cacahuète, ty. Erdnuss) frø med et højt olieindhold (40-50%) af...
(Helianthus tuberosus; eng. Jerusalem artichoke, fr. topinambour, ty. Topinambur) knolde fra en plante af...
se wienerbrød.
(Cichorium intybus; eng. chicory salad, fr. chicorée, ty. Chicoree). Af den store cikorieslægt er der to medlemmer,...
Julemaden indeholder meget gamle træk, men den forandres – om end langsomt. Der spises ikke længere klipfisk til jul i Danmark, men i Sverige...
(fr., ordets oprindelse er ukendt) udskæring af grønsager og urter i strimler à ca. 1 ´ 2 ´ 30 mm. Anvendes i garniturer og supper (potage...
(d.s.s. legere el. liere) at gøre suppe, sauce o.l. mere tyktflydende ved tilsætning af forsk. slags mel, smør, æggeblomme el....
I diasporaen har de jødiske familier, som følger Mosebøgernes spiseregler, kosher, tilpasset deres kost efter...
(1906-83) da. restauratør og hotelejer, uddannet i Schweiz, Frankrig, England og USA. Lancerede det fr. køkken i Danmark og fik stor indflydelse...